TREBA ZNATI! U ovom slučaju, policajac NE SME da vas kazni!


U starom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, nedovoljno jasno pravilo o preticanju na delu puta sa punom linijom dovelo je do mnogo nesporazuma i kazni. Konkretno, bilo je dozvoljeno da preteknete sporo vozilo na delu puta sa punom linijom, ali samo ako pri tom ne pređete punu liniju, odnosno ostanete u svojoj traci.

U praksi ovo je moglo da se izvede kada je u pitanju preticanje bicikla ili mopeda, ali kada je u pitanju neko iole šire vozilo kao što je traktor, praktično nema prostora da ga preteknete a da ne pregazite punu liniju, osim ako se traktor ne skloni u stranu s puta.

Po novom zakonu, dozvoljeno je preticanje sporih vozila preko pune linije, ako to može da se izvede bezbedno. Dakle, naiđete li na bicikl, radnu mašinu, traktor, motokultivator, zaprežno vozilo i slično, po novim pravilima možete da pređete preko pune linije u susednu traku kako biste ga pretekli.

Što se tiče obilaženja, po starom zakonu bilo je dozvoljeno obilaženje zaustavljenog vozila preko pune linije, pod uslovom da se time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera kada na putu ima dovoljno prostora da se to izvede.

Dakle, bilo je dozvoljeno da obiđete zaustavljeno vozilo, ali zabranjeno da pretičete vozilo koje se kreće bez obzira koliko se sporo kreće.

Izvor: Srbija Danas

Facebook Comments