Stiže novi zakon: Ukoliko imate automobil sledećih karakteristika, moraćete dva puta godišnje na registraciju

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja koji će stupiti na snagu 2018. godine, donosi brojne novine, a neke od njih se odnose na registraciju vozila, jer će tom prilikom biti fotografisana. Predlog je da prevozna sredstva koja su starija od 15 godina idu dva puta godišnje na tehnički pregled. Novine se odnose i na auto škole.

– Najviše problema imaće oni vozači koji voze i piju, naročito oni koji imaju preko dva promila alkohola u krvi, tu su kazne povećane i drastične – kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Pred kraj godine štrajk instruktora u auto-školama inicirao je uvođenje promena u njihovom licenciranju. Instruktora je sve manje, jer su, kažu, malo plaćeni.

– Mi već godinu dana imamo otvoren konkurs za prijem instruktora, dođu, ostanu mesec-dva i napuste posao. Instruktore za C, D i E kategoriju ne možete naći – kaže Marko Manojlović iz jedne auto-škole.

Nažalost, i u drumskom saobraćaju je sve manje vozača. Mnogi odlaze u inostranstvo, a novih školovanih kadrova nema.

Dušan Nikolić iz Privredne komore Srbije navodi da je godišnje neophodno obučiti 2.000 vozača da bi se zadovoljili međunarodni i domaći prevoznici.

U 2018. čeka nas pojačan video-nadzor na auto-putevima i raskrsnicama, što će pomoći u dokumentovanju saobraćajnih prekršaja. U MUP-u kažu da u Beogradu zasad rade samo stare kamere, njih 14.

Izvor: srbijadanas.com

POLICIJA POJAČAVA KONTROLE Ukoliko ovo imate na kolima nagrabusili ste!

Saobraćajna policija započela je provere na drumovima širom Srbije!

Saobraćajna policija će u predstojećem periodu pojačano kontrolisati zatamnjenost stakala na vozilima. U okviru tih kontrola biće obavljene i bezbednosne provere da li se u tim vozilima nalaze osobe s poternice, ili su možda u njima krijumčari droge ili oružja.

Vozači koji ne budu imali odgovarajući atest na ugrađene folije na vozilima biće sankcionisani. Ona vozila koja budu sumnjiva, na primer, ako su stakla vidno zatamnjenija nego što je navedeno u atestu, biće upućivana na vanredne tehničke preglede, pišu Novosti.

Podsetimo, zatamnjivanje stakala je dozvoljeno, ali uz izvesna ograničenja. Nije dozvoljeno zatamnjivanje šoferšajbne, a bočna i prednja stakla je dozvoljeno zatamnjivati maksimalno do 30 odsto. Zadnja i zadnja bočna stakla vlasnici mogu više da zatamne, dok fabrički zatamnjena stakla ne podležu proverama.

Alo.rs

DOKTOR IMA 94 GODINE I DALJE RADI, 10 GODINA NIJE IMAO NI PREHLADU: Tvrdi da je sve to zbog ove namirnice

Doktor Marej Gronsan nedavno je proslavio 94. rođendan, a još uvijek radi kao otorinolaringolog na institutu u Los Angelesu.

Već deset godina se nije prehladio

“Mislim da je to djelimično zato što sam kroz život konstantno izložen minimalnim količinama virusa zbog posla. Mnogi ljekari stvore otpornost zbog stalne izloženosti”, kaže ovaj doktor.

Međutim, Grosnan priznaje za “Prevention” da nešto radi svaki dan – pije jogurt i te navike se ama baš nikada ne odriče.

“Žive bakterije se “petljaju” sa mikrobima u našem organizmu. Oko 100 milijardi mikroba proizvodi vitamine poput B6, B12, K2. To pomaže u borbi protiv Ešerihije koli i salmonele i održava crijeva zdravim”, objasnio je Stiv Bouers, koji je intervjuisao Grosnana za svoju knjigu Secrets of the World’s Healthiest People.

Osim što čuva imunitet, jogurt može da spriječi i gomilanje kilograma. Osobe koje piju tri šolje jogurta sedmično manje se goje tokom godinu dana za razliku od onih koji to ne rade, prema istraživanju objavljenom u časopisu International Journal of Obesity.

Baš taj podatak je veoma važan, budući da je upravo gojaznost povezana s nizom stanja poput dijabetesa, srčanih bolesti i raznih oblika tumora.

Bitno je odabrati pravi jogurt, pa tražite natpis “živa kultura” na ambalaži i izbjegavajte jogurte koji ne moraju da stoje u frižideru. Držite se brendova koji sadrže bakteriju lactobacillus ili bifidobacterium, jer su upravo one najefektnije.

Facebook Comments