STIŽE NOVI UDAR NA DŽEPOVE, POSKUPLJUJE HRANA, ALI I REŽIJE: Provjerite što ćete sve i…

Godina je počela drastičnim poskupljenjem banana čija je cijena naglo skočila i više od 50 posto. Hrvatski voćari kažu da će taj trend slijediti i cijene ostalog voća.

“Do ljetnih mjeseci očekuje se porast preko pedeset posto. Zbog toga nema voća nema ni u Europi ni u Hrvatskoj”, kazao je za Dnevnik Nove TV Frane Ivković iz Hrvatske udruge voćara.

Kontinuirani rast cijena

Ekonomisti pak kažu kako će osim voća rasti cijene i drugim prehrambenim proizvodima.

“Postoje neki elementi prehrambenih proizvoda koji imaju stabilne cijena – kao što su kruh i riba – ali sve ostale komponente od mesa pa nadalje bilježe već kontinuirani rast cijena”, ističe Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore.
Osim poskupljenja hrane, očekuje se i povećanje računa za odvoz otpada, a zbog nove politike gospodarenja otpadom, razvrstavanja i recikliranja. U Hrvatskoj udruzi za gospodarenje otpadom kažu da će “sustav definitivno poskupjeti”, ali da će neki gradovi i općine sufinancirati dio troška i da tamo građani neće osjetiti poskupljenje.


Cestarine će na ljeto, tijekom turističke sezone, ponovno poskupjeti za 10 posto, a ekonomski analitičari predviđaju i rast cijena sirove nafte – za 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

Malo dobrih vijesti

Dobre vijesti stižu iz Ministarstva energetike, odakle poručuju da plin za kućanstva neće poskupjeti u iduće tri godine, jer država štititi potrošače, a ove godine ne bi trebala poskupjeti ni električna energija, piše Dnevnik.hr.

“Za očekivati je da u ovoj godini neće doći do poskupljenja cijene električne energije na burzama, što znači da se neće preliti ni na krajnjeg potrošača”, rekao je Zoran Miliša, direktor RWE Energije. (net.hr)

Facebook Comments