STIŽE NOVI RADAR, VOZAČI NA BALKANU U PANICI: Policija ne mjeri samo brzinu auta, obratite pažnju i na ovu stvar

Američka kompanija ComSonics iz Virginije izumila je uređaj koji izgleda poput klasičnog policijskog radara za očitanje brzine, ali taj uređaj očitava frekvencije slanja SMS poruka, prijenosa podataka i razgovora na mobitel.

Pisanje i slanje SMS poruka tokom vožnje kao i telefoniranje bez “hands-free” opreme osim što je zakonom zabranjeno i kažnjivo, izuzetno je opasno i može završiti s tragičnim posljedicama, piše “Poslovni.hr”.

Policija je dosad takve neodgovorne vozače kažnjavala samo u trenucima kada ih je uspjela uhvatiti u razgovoru ili slanju SMS-a, ali u budućnosti bi im posao mogao olakšati radar za mobitele.

Radar za mobitele koji nosi naziv Sniffer Sleuth II može, tvrde proizvođači, tačno očitati je li osoba za volanom razgovarala na mobitel ili pak pisala SMS poruke i slala mailove. Uređaj je ponuđen američkoj policiji na testiranje, a za puštanje na tržište mora još proći neke provjere i usklađivanje sa zakonima kako se ne bi narušila prava na privatnost.

Takav uređaj posebno bi mogao biti koristan policiji u onim državama u kojima je razgovaranje mobitelom tokom vožnje dopušteno, ali slanje SMS poruka nije.

Izvor: poslovni.hr

Facebook Comments