Spavalice, imamo odlične vijesti! Evo kako vam san pomaže da izgubite kilograme

KAD god pomislite na gubitak kilograma, vjerojatno su vam na pameti isključivo regulacija prehrane i vježbanje.

Iako su te dvije stavke zaista ključne ako želite postići vitkiji izgled, postoji još jedan faktor koji može imati značajan učinak: količina i kvaliteta sna. Ti dragocjeni trenuci odmora mogu pomoći u sprječavanju prejedanja te ćete tako lakše postići kalorijski deficit.

No zanimljiva je i činjenica da ćete, osim što se nećete prejedati, dok spavate izgubiti i dodatne kalorije. Ipak, ne gube svi ljudi jednak broj kalorija tijekom sna.

Prema studiji objavljenoj u European Journal of Clinical Nutrition, možete izračunati koliko kalorija otprilike trošite tijekom spavanja. Za početak, potrebno je izračunati bazalnu brzinu metabolizma (BMR, broj kalorija koje vaše tijelo treba za mirovanje) i podijeliti taj broj na 24 (broj sati u danu). Jedan od načina da odredite svoj BMR je pomoću formule Harris-Benedict, koja se temelji na vašoj težini, visini, dobi i spolu.

Ovako izgleda izračun za žene:

BMR = 655 + (1,8 x visina u centimetrima) + (9,6 x težina u kilogramima) – (4,7 x godina u godinama)

Nakon što dobijete rezultat, podijelite ga s 24 i upravo je to broj kalorija koje spaljujete tijekom jednog sata sna.

Također, što više vježbate i što više mišića gradite, više ćete kalorija sagorijevati u mirovanju, ali će vašim mišićima trebati i više vremena za oporavak. Upravo je kvalitetan san ključan za učinkovit oporavak mišića.

“Nedostatak sna čini izazov za vaše tijelo da se oporavi od vježbanja i izgubi težinu”, objasnila je Holly Roser, osobna trenerica i stručnjakinja za prehranu u New Yorku i San Franciscu.

Istodobno, premalo sna može poremetiti hormone grelina i leptina, koji signaliziraju tijelu kada ste gladni ili siti.

Upravo zbog svega ovoga, ako ste čvrsto odlučili smanjiti broj kilograma, za početak se dobro naspavajte. Odmah će sve biti puno lakše, prenosi index.hr!

Facebook Comments