Praktični i korisni saveti za svakodnevi život – Kako ocistiti pepeljaru, kako ocistiti vazu?

Pepeljare – treba prati kao i ostalo posuđe i to redovno, jer zaostali pepeo ne izgleda lepo i širi neprijatan miris nikotina po celoj prostoriji. Pepeljaru, nakon upotrebe, treba dobro oprati baš kao i drugo posuđe. Mnogi sadržaj pepeljare jednostavno istresu u kantu za smeće i obrišu je salvetom ili vlažnom krpom, što je potpuno pogrešno i nefikasno.

Mrlje od nikotina sa porculanske pepeljare očistite tako da pluteni čep uvaljate u finu so i njime istrljate dno pepeljare. Mrlje od nikotina sa metalnih i keramičkih pepeljara uklonite trljanjem plutenim čepom namočenim u maslinovo ulje.

Pepeljaru od brušenog stakla ili kristala treba pažljivo očistiti. Ureze u staklu treba iščetkati četkicom i deterdžentom za pranje posuda, a mrlje od nikotina trljajte solju i limunovim sokom. Nakon toga pepeljaru isperite u hladnoj vodi.

Ukoliko nemate nameru pepeljaru odmah oprati, kapnite u nju malo deterdženta i vode i ostavite je da tako stoji do pranja.

Kako ocistiti vazu?

Vaze – moraju uvek biti besprekorno čiste ako želite da razno cveće koje ćete u njih staviti dugo izgleda lepo i sveže. Mrlje sa dna staklenih vaza odstranićete tako da u vaze stavite kore od jabuke i vodu pa vazu dobro protresete.

Mrlje u vazama uskog grla teško je ukloniti. Zato takvu vazu ispunite mešavinom vinskog sirćeta i krupne soli, pa dobro protresite. Ako se skupio i talog, dodajte i usitnjene ljuske od jaja.

Kristalne vaze perite uvek u hladnoj vodi, a ako želite da imaju posebno lep sjaj, istrljajte kristal kriškom sirovog krompira, a onda čistom lanenom krpom.

Ako želite da neki stakleni predmet od prozirnog stakla postane zamagljen, premažite ga smesom piva i gorke soli.

Ovi saveti će pomoći vašem domačinstvu da izgleda sveže i čisto, prenosi opusteno!

Naučite da pravilno očistite svoje uši.

Imate osećaj da su vam uši pune sekreta, a ne možete da ga dohvatite štapićem za čišćenje? Ne pokušavajte sami da ga se oslobodite.

Lekari upozoravaju da su štapići za čišćenje ušiju, kao i uklanjanje ušne masti uz pomoć sveća veoma opasni i da se sekret treba ostaviti takvim kakav jeste, izuzev ako zbog njega osećate određene tegobe.

Cerumen (medicinski naziv) je deo sistema čišćenja ušiju koji je zadužen da spreči prolazak prašine, prljavštine, bakterija, pa čak i buba u ušni kanal. On se širi ušnim kanalom pokretima vilice i luči se istom brzinom kao, recimo, nokti. Kada stigne do otvora ušiju, obično se sasuši, pretvori u prašinu i otpadne i bez vaše intervencije.

Proces nije uvek jednostavan. Previše ušne masti koja je suviše suva ili lepljiva može stvoriti začepljenje, a sklonost ovom problemu obično je uslovljena genetikom.

Nošenje slušalica ili slušnih aparata, kao i česta upotreba čepova za uši može takođe izazvati poremećaje lučenja.

Kada višak voska očvrsne ili bude potisnut duž kanala, može ostati van domašaja, a to pogađa oko 10 odsto dece, pet odsto zdravih odraslih i oko 57 odsto starijih osoba. Višak voska je jedan od najčešćih uzročnika delimičnog gubitka sluha, ali je i najlakše izlečiv.

Možete ga i sami očistiti u kućnim uslovima, ali samo ako pažljivo pratite nekoliko pravila.

Ne smete koristiti štapiće za uši, čačkalice ili neke slične oštre predmete koji mogu probušiti bubnu opnu. Zapravo, svaki pokušaj da očistite vosak iz ušiju može izazvati nabijanje sekreta u dnu kanala.

Najbolje je da povremeno nakapate nekoliko kapi mineralnog ili bebi ulja u uvo, sačekate da sekret omekša, a zatim se okrenete na drugu stranu i pustite ga da sam iscuri.

Ako je potrebna dodatna intervencija, isprobajte da ubrizgate malo tečnosti špricem u uvo ili nagnite glavu pod tušem.

Posle nekoliko minuta se ispravite i pustite da voda, zajedno sa ušnom masti isteče iz uva.

Facebook Comments