Naši radnici u panici u Njemačkoj: “Neće valjjda…”

Gojko Bežovan, profesor socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu, smatra kako su pobornici revizije dodatka na prvi pogled i te kako u pravu.

Teško je objasniti što bi mojoj porodici značilo da nam Njemačka ukine državni dohodak za djecu jer ni sam ne znam kako bismo podnijeli takav udarac”, izjavio je za “Dojče vele” Dalibor iz Nove Gradiške.

Dalibor je građevinac koji nešto više od godinu dana radi za jednu firmu u Oberhausenu, a kod kuće je radio na održavanju puteva. On i supruga imaju troje dece za koje mjesečno primaju: 195 plus 200 plus 205 eura.

Međutim, krajem prošlog mjeseca nemački poslanik Sven Šulc (CDU) ponovno je aktuelizovao već poznati zahtjev određenih političkih struja da se nemački dečiji dodatak za strane radnike izjednači s takvim primanjima u njihovim matičnim zemljama. A naročito imajući na umu da ni sama država ne zna gdje žive djeca o kojoj je riječ – na primjer, uz oca koji boravi na radu u inostranstvu ili u domovini.

Šulc je optužio i nekoliko istočnoevropskih članica EU, među kojima je naveo i Hrvatsku.

“Moji su sad svi ovde, ali prvo su bili u Hrvatskoj. Ne bismo voljeli da od toga zavisi iznos dodatka. No, isto tako ne bismo želeli da se preko naših leđa prebije posledica toga što neki ljudi lažiraju razne podatke da bi se domogli takve državne pomoći. Poznato mi je da neki doslovce izmišljaju svašta o sebi, čak i lažiraju da imaju decu. A sve više naših dolazi, evo, i meni su se u međuvremenu pridružila oba brata s porodicama, a sad i kum ide po svoju decu. Ne znam ko će uopšte da ostane dole”, govori Dalibor za DW.

Gojko Bežovan, profesor socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu, smatra kako su pobornici revizije dodatka na prvi pogled i te kako u pravu(haber)

Facebook Comments