Napoklon počelo pao Šengen – Nova pravila za Balkance – Ulazak u Evropsku uniju samo uz… !

Podržao je evropski parlament na plenarnoj sedmici u Strazburu, pomoču elektronskog sistema ulaza i izlazak ESS za državaljane, trećih zemalja.

Potrebnno je da ubrzaju provjere sa spoljnim granicama na šengenskom prostoru. Prema navođenju novog zajedničkog elekronskog sistema, koji će postati operativan 2020 godine.

Registrivani putnici iz trećih zemalja gdje je uključeno ime i prezime, fotografije, otisak prstiju, datum i mjesto ulaska i izlaska, tako i odbijanje ulaska u šengenski prostor.

Takav sistem će se primjenjivati i za putnike kojima je potrebna viza za ulazak u Šengen, tako i za one kojima  vize nisu potrebne.

Veoma je potrebno da se omogući da se lako uspostavi prekoraćenje kratkotrajnog boravka, koje je do 90 dana u razdoblju od šest mjeseci.

Te podatke je potrebno čuvati u periodu od tri godine, za one koji prekoraće dopušeni boravak u trajanju od pet godina. Podaci se neće moći koristiti za prevenciju.

A istraga terorističkog napada i drugih kriminalnih dijela biće dopuštena graničnim vlastima. Čuvaju se podaci u periodu od 3 godine, za one koji prekoraće dopušteni boravak pet godina. Znači da će Bugarska i Rumunija moći učestovati u ESS-u.

Comments

comments