Najzdravija biljka na svijetu: Usporava starenje, stimulira jetru, ubija stanice raka


Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave stanice, čime usporava proces starenja organizma i sprečava razvoj kroničnih bolesti!

Najvažniju bitku cijeli život vodimo sa slobodnim radikalima, a u tome su nam jedini pouzdani prijatelji antioksidansi.

Najveću pomoć u tome nam pružaju sjajne crne bobice aronije, koje su moćno prirodno oružje u sprječavanju bolesti, ali i otklanjanju posljedica. Sve se češće i vrlo uspješno sadi i kod nas i upravo je vrijeme njezine berbe.

Lijek i hrana Indijanaca

Crnoplodna je dospjela u Europu iz istočnog dijela Sjeverne Amerike. Tamošnji Indijanci sušili su njezine plodove, mljeli ih u brašno i mijesili zimske pogače.

“Plodovi aronije imaju antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku ubijaju maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre.”

Budući da zreli plodovi ostaju na grmu i do dva mjeseca, hranili su se njima do zime, a u najhladnijim mjesecima sladili su se sušenim bobicama. Osim što su bile hrana, služile su i kao lijek protiv želučanih i crijevnih tegoba te proljeva. U ljekovite svrhe koristili su i listove i koru, koje su brali i sušili ljeti. Pripremljeni kao čaj odlično su sredstvo protiv proljeva i za zaustavljanje krvarenja iz rana.

Ništa joj ne može nauditi

U Europi je aronija prvo privukla pažnju svojom ljepotom: prekrasnim bijelim cvjetovima koji bljesnu potkraj svibnja te čudesno jesenski obojenim lišćem, koje žari posebnom crvenom bojom. Zato je 1972. crnoplodna aronija dobila prestižnu nagradu engleskog Kraljevskog vrtlarskog udruženja.

Nezahtjevna, izdržljiva, atraktivna i ljekovita, aronija se proširila Europom i kao ukrasni grm i kao voćka pa je tako dospjela i do Hrvatske.  Jedinstvena je jer podnosi temperature od -47 do +40 stupnjeva, otporna je na kasne proljetne mrazeve, zadovoljna i manje plodnim tlom, pogodna za sadnju bilo gdje – na otvorenim prostorima, unutar manjih vrtova ili voćnjaka, a budući da joj ne smeta sol, može se koristiti i kao živa ograda, prenosi svijezokonas.info!

Vitaminske bombe

Posađena u vrt, aronija će već druge godine imati cvatove u skupinama do tridesetak cvjetova i dati prve plodove. Od tada će nam svake godine ponuditi obilje blještavocrnih bobica. Budući da su prave vitaminske bombe, ptice se njima goste još u vrijeme dok su crvene i nedozrele. Dozrijevaju potkraj kolovoza i u rujnu, ali neće otpadati niti se kvariti daljnja dva mjeseca, tako da ih možemo brati prema želji i potrebi.

Uočivši njenu moć, aroniju su primjenjivali nakon nuklearne katastrofe u Černobilu kako bi ublažili tegobe bolesnika izloženih zračenju.

Zreli, slatkasto kiselkasti i pomalo trpki plodovi aronije mogu se bez ograničenja jesti svježi, kuhati, peći, sušiti i zamrznuti za kasniju upotrebu. Vrlo su ukusni umiješani u jogurt, svježi sir te ostala mliječna jela.

Osim soka i čaja, mogu se pripremati ukusne marmelade, kompoti, voćne kaše, želei, sirupi i razne voćne slastice. Bobice se mogu osušiti i samljeti te cijele ili kao brašno dodavati tijestu za kruh, peciva i kolače. Od plodova se mogu pripremati i osvježavajući voćni napici, rakija, likeri, ocat ili vino.

Organizam od štetnih tvari i teških metala, a od nje možete napraviti sok, pekmez, dodati je u savijače, voćne salate i smoothieje.

Sjajni crni zaštitnici

Mnogo je razloga zašto se aronija konačno pretvara u nezamjenjivu zdravstveno-prehrambenu namirnicu, bolje rečeno takvom je čini više od 300 biološki aktivnih spojeva.

Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu biofenola, tanina, flavonoida i antocijana, poznatih kao snažnih zaštitnika krvnih žila, koji imaju izuzetnu moć jačanja kolagena i elastina, najvažnijih sastavnih bjelančevina krvnih žila. Osim toga antocijani i oligomerni proantocijanidini (OPC) ne dozvoljavaju oksidaciju loših masnoća u krvi koje su glavni uzrok stvaranja masnih nakupina u žilama. A evo i konkretnih tegoba na koje aronija uspješno djeluje.

Facebook Comments