Kupci ne znaju istinu: Ako slučajno razbijete nešto u prodavnici, morate li to da platite?!

Trgovine su često pretrpane robom pa se kupci htjeli ili ne, moraju provlačiti između polica. Nerijetko se dešava da kupci u tržnim centrima te prodavnicama slučajno razbiju neki od proizvoda pa taj isti proizvod moraju da plate, barem tako predstave prodavači.

Potvrdila je to i čitateljka Faktora koja je u jednoj trgovini razbila bočicu jednog proizvoda pa je isti morala platiti. – Desilo se to slučajno, dok sam prolazila između redova sa policama, tašnom sam zakačila proizvod koji je pao sa police i razbio se. Radnice u trgovini su tražile da platim – kazala je čitateljka.

Kako su nam kazali iz Ureda obudsmana za zaštitu potrošača u BiH,da kupovinom proizvoda „rizik propasti te oštećenja prelazi na potrošača“.

– Zakonom o obligacionim odnosima propisano je da roba koja je izložena na policama s cijenom predstavlja ponudu za kupca i do momenta kupovine proizvoda te predaje stvari kupcu, rizik slučajne propasti ili oštećenja stvari snosi trgovac koji je takvu robu izložio u trgovini.

– Prostor za potrošače ne smije biti zapriječen ambalažom korištenih proizvoda. Roba u prodavnici se ne smije držati ispred vitrina kao i polica.  Zakonom o zaštiti potrošača u BiH predviđena je novčana kazna za trgovca u iznosu od 2.500 do 5.500 KM ukoliko prodaje robu protivno poslovnim običajima.

– Stalno ukazujemo na potrošačko pravo izbora u smislu da za svoj novac imaju pravo na robu jednakog kvaliteta, bez komplikacija s trgovcima, te da biraju prodavnice u kojima se njihova prava ne dovode u pitanje pa svaki put kad im se desi kršenje prava, reaguju i kontaktiraju tržišnu inspekciju i druge organe nadležne za zaštitu potrošača.

Neophodno je i povećati inspekcijski nadzor kako bi trgovci svoju praksu podveli pod zakonske okvire kako ih ni potrošači, kupci, ne bi izbjegavali, prenose vesti24s.com!

Facebook Comments