Evo zašto ne treba da nastavite sa točenjem goriva kada pumpa prvi put obustavi dotok (VIDEO)


Ukratko, veoma je verovatno da bacate novac, a pored toga možete da izazovete ozbiljnije oštećenje na vašem vozilu.

Ipak, svi smo ponekad upali u opsesivno kompulzivni poremećaj višekratnih pokušaja dolivanja goriva nakon što nam automat na stanici za punjenje obustavi dalji dotok. Nekima od nas je to i redovan običaj.

Međutim, istina je da to nikako ne bi trebalo da činimo, odnosno da bi već nakon prvog prekida isporuke dizela ili benzina, bilo potrebno prestati sa težnjom da “zaokružimo” natočene litre ili pak da uobličimo račun za gorivo na neki čitljivi iznos “sa više nula”.

Priznajemo da je izazov veliki. Sa dolivenih litru, dve se može preći još par desetina kilometara, a pored toga, ko će još da čuva sitan novac koji bismo dobili kao kusur. Pre nego što se definitivno odreknete ove, po više osnova, štetne navike, trebalo bi da pogledate video klip koji su pripremili profesionalci kanala Roadshow, kako biste dobili detaljnije obrazloženje o svom besmislu ovakvog akta.

Pa, kakvu bi to štetu moglo da nam donese? Za početak, dodatnim pokušajima dolivanja goriva, zapravo se može desiti da ne dolijete gorivo uopšte, ali da “dolijete” još koju stodinarku na račun.

Pumpe su osmišljene na način da automatski zaustave isporuku dragocene tečnosti kada se identifikuje promena pritiska u rezervoaru, a što se uobičajeno događa, simultano sa procesom dopune goriva.

Ukoliko nastavljate sa točenjem, može se dogoditi da svo dodatno gorivo jednostavno iscuri preko prelivnog creva.

Pored toga, pošto se pumpa na benzinskoj stanici oslanja na detektovane promene pritiska i formirani vakum, dodatni trzaji na pištolju za punjenje mogu ishodovati da gorivo uopšte ne napusti pištolj za punjenje, ali da se račun ipak uveća. Dalje, višak goriva bi mogao da kroz crevo za odvod bude jednostavno odstranjen iz sistema.

Zajedničko za sve potencijalne epiloge se ogleda u činjenici da se razbacujete novcem, ali to svakako nije ono najgore što može da se dogodi. Moderna vozila poseduju sistem za dovod goriva koji je dizajniran na način da onemogući da isparenja napuste rezervoar.

Sve to je lepo prikazano u video klipu, i svakako predlažemo da ga pogledate, ali nije zgoreg da kažemo da kada pokušate da napunite rezervoar preko predviđenog kapaciteta, može se dogoditi da prostor koji je predviđen za smeštaj isparenja, napunite gorivom, rizikujući ozbiljnije štete na vozilu. Popravke mogu stajati više desetina hiljada dinara.

Pregledom video materijala, upoznaćete se sa još nekim razlozima koji bi trebalo da vas odvrate od pokušaja da napunite rezervoar većom količinom goriva nego što njegova zapremina jeste, ali to ostavljamo vašem istraživačkom duhu.


Moraćete da se uverite sami.

Izvor: autorepublika.com

Facebook Comments