DONIJELI SU ODLUKU, SVI MORAJU MIJENJATI LIČNU KARTU: Ništa više neće biti isto!

Novost na iskaznicama bit će čip s fotografijom i otiscima prstiju vlasnika.

Sve države članice Europske unije za dvije godine će početi izdavati nove osobne iskaznice.

Europski parlament izglasao je početkom aprila novu uredbu kojom se, smatraju u Bruxellesu, povećava sigurnost dokumenata. Očekuje se da će nova pravila uskoro potvrditi i Vijeće što je preduvjet da uredba stupi na snagu.

Među državama članicama Europske unije je i Hrvatska, a osobne iskaznice koje trenutno izdaje Hrvatska ne ispunjavaju sasvim usloce propisane uredbom, potvrđeno je za Telegram u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Ipak, to ne znači da će ljudi morati masovno mijenjati stare iskaznice za nove. Većina dokumenata jednostavno će se zamijeniti novim kada starim osobnim iskaznicama istekne rok važenja. Ako ste, primjerice, ove godine napravili novu osobnu, 2024. godine, kada vam istekne, jednostavno ćete dobiti novu, poboljšanu.

No, kod osoba starijih od 65 godina slučaj je malo drugačiji.

Naime, njima se izdaju osobne iskaznice bez roka važenja što znači da njima osobna ne može isteći. Stoga, postavlja se pitanje kako će i hoće li ti građani ipak morati po nove dokumente kada se nova uredba počne primjenjivati. Prema tumačenju MUP-a, to ovisi o tome koliko će godina u tom trenutku imati. Oni koji će imati manje od 70 godina, morat će staru osobnu bez roka važenja zamijeniti novom, bez obzira što ima stara nije istekla. Za to će ipak imati dovoljno vremena, deset godina.

Građani koji će, pak, tada biti stariji od 70 neće morati po nove dokumente, prenosi novi.ba!

Facebook Comments