13 saveta za lepšu figuru do leta!

Da li vas je proleće i ove godine iznenadilo? Preko zime bili ste sakriveni u kući i sedeli umotani u ćebe na kauču, a sada je došla sezona tanjih stvari, kratkih pantalona i suknjica, tanjih majica, a uskoro i kupaćih kostima.

Promenite stil života i izgledajte se sjajno!

Da li vas je proleće i ove godine iznenadilo? Preko zime bili ste sakriveni u kući i sedeli umotani u ćebe na kauču, a sada je došla sezona tanjih stvari, kratkih pantalona i suknjica, tanjih majica, a uskoro i kupaćih kostima.

Prolećna i letnja odeća nemilosrdno otkrivaju sve naslage na telu koje su se skupile tokom hladnih dana, a Vaše nezadovoljstvo samo raste…

Da li ste stvarno rešili da promenite nešto na sebi?

Ovakve promene zahtevaju nepresušnu motivaciju, odlučnost, odricanje, ali promene životnog stila koje ćete učini će biti neprocenjive! Na kraju, ne samo da ćete izgledati mnogo bolje, nego ćete se mnogo bolje i osećati, a pri tom radite veliku stvar za svoje zdravlje.

Uskočite u leto sa novim telom i novim životnim stilom!

Kontrolišite ishranu

Ovo je jedan od najtežih zadataka. S obzirom na to da nam je život sve brži često ne stižemo da imamo redovne obroke te i ne unosimo onoliko kalorija u organizam koliko mu je zaista potrebno. Najbrže ćete izračunati koliko kalorija Vam je zaista potrebno ako pronađete neke web sajtove na kojima ćete pročitati uputstva za računanje neophodnog broja kalorija za Vaš organizam. Trebalo bi da se pridržavate ovih uputstava do detalja.

Pravilo 40-40-20

Poželjno je da dnevna količina unosa kalorija bude podeljena na 3 dela: 40% unosa bi trebalo da budu ugljeni hidrati, 40% proteini, a 20% masti. Stoga bi bilo poželjno da počnete da kupujete namirnicie koje imaju na ambalaži istaknut i broj kalorija. Ovako ćete najlakše moći da odredite koliko kojih namirnica možete ukombinovati u obroke.

Unosite manje kalorija nego što trošite

Svo ovo planiranje možda na prvi pogled deluje naporno, ali imajte na umu da je ovo najefikasniji način da izgubite višak kilograma. Vama je verovatno poznata ona činjenica da bi trebalo da unosite manje kalorija nego što potrošite, a jedini način da ovo postignete je pažljivo planiranje obroka.

Planirajte svoje obroke

Pokušajte da jedete 5 manjih obroka dnevno, na ovaj način će promena načina života biti daleko manje “bolna”, Vaše telo zahteva redovno snabdevanje energijom tokom celog dana bez preteranog naprezanja organizma. Ovo će, takođe, sprečiti i skladištenje energije u telu zbog velikog razmaka između obroka.

Pažljivo birajte hranu

Ograničavanje broja kalorija koje ćete uneti u organizam je veoma važno, ali je takođe važno i koje namirnice ćete jesti, limenka nekog gaziranog soka ili konzerva tunjevine sadrže približno istu količinu kalorija, ali razlika u njihovoj hranjivoj vrednosti je neuporediva. Ako pažljivo rasporedite unos kalorija u organizam nećete osećati glad, čak i sa znatno izmenjenom ishranom.

Koja hrana se preporučuje za Vaš meni?

Pokušajte češće da jedete: integralni pirinač, ovsene pahuljice, ribu, pileće belo meso, ćuretinu, voće i povrće sveže ili pripremljeno samo na pari. Osećaćete se mnogo bolje, a kilogrami će polako početi da se tope.

Pijte vodu, ništa drugo!

Izbacite sve nepotrebne šećere iz ishrane, većinu njih ćete naći u različitimi vrstama pića, čak i u onima koji bi trebalo da su 100% prirodni.  Šećer, a posebno obrađeni šećeri povećavaju nivo insulina u krvi, a ako ga ne iskoristite odmah pretvara se u masne naslage.

Ako pijete samo vodu umesto bilo kog durgog napitka koji inače knozumirate drastično ćete smanjiti unos kalorija u organizam. Ako ne možete da se svedete samo na vodu možete piti i nezaslađenu kafu i čaj.

Ako zaista morate, uzmite neko bezalkoholni piće sa manje šećera, ali voda bi trebalo da bude Vaš pravi izbor. Ne samo da će Vam pomoći da oslabite, voda će i očistiti Vaš organizam, a koža će biti uvek lepa i sveža.

Vežbanje bi trebalo da bude sastavni deo svakog Vašeg dana

Verovatno ste negde već čuli podatak da je preporučljivo da se vežba 3 do 5 puta nedeljno. Zbog ove neprecizne definicije često preskočimo ili odložimo vežbanje do sledećeg dana.

Pronađite vreme za vežbanje svaki dan

Čak i ako imate samo 30 minuta dnevno za vežbanje posvetite ih umerenim kardio vežbama. Ako budete vežbali svaki dan vežbanje će brzo postati sastavni deo Vašeg dana i izbeći ćete obavezu odlaska u teretanu ili na treninge.

Ne zaboravite na tegove, prenosi dormeo!

Redovno vežbanje sa umerenim opterećenjem će oblikovati Vaše mišiće, ojačaće ih, a na ovaj način ćete efokasnije i brže sagoreti masti.

Ostanite u pokretu!

Najvažnija stvar kod menjanja načina života je motivacija. To je najveći i najteži korak za svakoga. Vrlo je verovatno da će Vas posle nedelju ili dve napustiti prvobitni entuzijazam i poželećete da odustanete. NIKAKO!

Neka Vaši ciljevi postanu izazov – pokažite sebi da možete i više!

Kada pomislite da ne možete da nastavite sa ovim načinom života izazovite sami sebe da izdržite još 2 dana duže! Kada osetite da ne možete da pretrčite još metar, izazovite sebe da pretrčite još 500 m. Osobe koje postavljaju sebi ambicioznije ciljeve obično ih i postignu – iznenadićete se koliko zapravo možete da uradite!

Konačno, nemojte govoriti da nemate vremena!

Vreme koje potrošite za zdravu ishranu i vežbanje je zapravo jedino vreme koje ćete posvetiti sebi tokom dana. Zar ne mislite da zaslužujete da  Vi sebi budete prioritet , kao što Vam to predstavlja škola ili posao? Kada osetite sve prednosti ovog načina života nećete zažaliti uloženo vreme i trud!

Facebook Comments