Pravda za Davida i Dženana: Protesti odjeknuli i u svjetskim medijima

Protestna šetnja za Dženana Memića i Davida Dragičevića, koja je održana u utorak u Sarajevu, privukla je pažnju i velikog dijela svjetske javnosti, koji su se zainterirali za borbu bh. građana za pravdu.

Vijest o tome da je jučerašnjim prostetima prisustvovalo više hiljada građana Bosne i Hercegovine odjeknula je i u svjetski medijima, a posebno je tu temu obrađivao Associated Press.

ABC News - undefined

“Građani su na protestima poručili da konačno treba doći kraj korupciji i nemaru u državi. Oni su optužili vlasti u BiH da prikrivaju ubistva dvojice mladića. Ovi protesti su ujedili ljude iz Sarajeva i Banje Luke, a pokazali su i sveopšte nezadovoljstvo ljudi u BiH niskim životnim standardom, raširenom korupcijom i pokušajima podjele stanovništva po etničkoj pripadnosti. Demonstranti su nosili natpise na kojima je stajalo: ‘Ko štiti ubice’ i ‘Želimo istinu”“, pisao je AP, što su prenijeli brojni svjetski mediji, poput američkog ABC-a.

Drugi mediji su najavili da će protesti biti nastavljeni sve dok istina o smrti dvojice mladića ne bude otkrivena i iznesena u javnost. Tako je Euronews prenio pisanje Reutersa koji je istaknuo da porodice traže pravdu i da su zajedničkim protestima pokazali kako je moguće izbrisati etničku podijeljenost u Bosni i Hercegovini.

“Kritičari prilika u BiH ističu da je politički sistem u zemlji baziran na nacionalističkim strankama koje se bave koruptivnim radnjama“, naveo Reuters.

Dodaju da su očevi poginulih mladića, Davor Dragičević i Muriz Memić, zatražili da se otkriju imena ubica, saučesnika te da se kazne i oni koji su prikrivali dokaze.

Washington Post - undefined

Vijest o protestima u Sarajevu prenio je i Washington Post, te mediji u Seattleu, San Franciscu, Saudijskoj Arabiji…

Foto: Screnshot/Radio Slobodna Evropa

Foto: Screenshot/Reuters

(radiosarajevo.com)

Foto: Screenshot/Hastings Tribune

Juce su u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu okupili građani u okviru protestne šetnje koju organiziraju Davor Dragičević i Muriz Memić, očevi stradalih mladića iz Banja Luke i Sarajeva Davida Dragičevića i Dženana Memića.

Borba Muriza Memića traje već dvije godine. Riječ je o borbi da se sazna istina o smrti njegovog sina Dženana Memića, koji je stradao pod još nerazjašnjenim okolnostima. Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji napadnut.

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića, tvrdi da je njegov sin brutalno ubijen, da iza toga stoji režim u RS-u, a što je spominjao čak i za govoricom NSRS-a.

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba/Okupljanje u Vilsonovom Šetalištu

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba/Okupljanje u Vilsonovom Šetalištu

Davor Dragičević, otac nastradalog Davida Dragičevića, objavio je na Facebooku fotografije svog sina kada je bio mali, kao i kada je bio u osnovnoj i srednjoj školi.

Otac Davida Dragičevića je na Facebook grupi “Pravda za Davida” postavio nekoliko fotografija svog sina koje su nastale 2003, 2012. i 2016. godine.

Na fotografiji iz 2002/2003. godine David ima 6,7 godina.

Njegov otac objavio je i fotografije odeljenja IX2, na kojima je David sa drugovima iz osnovne škole.

Ostale fotografije su kada je David bio u srednjoj školi, a na skoro svima je nasmijan.

Na svim fotografijama možete lako da prepoznate nastradalog mladića, zahvaljujući gustoj, kovrdžavoj kosi, dok na onima iz srednje ima dredove.

U opisu fotografija Davor Dragičević napisao je “đakac moj, dušo moja, oči tatine”.

 

Comments

comments