Kako zbog Reala propada najveći talenat Evrope

Do prije dvije godine se o njemu pisalo kao o najvećem talentu Evrope, a danas važi za najskupljeg igrača koji grije klupu, i to osrednje ekipe lige koja čak ni ne ulazi u status liga petice.

Real Madrid ima historiju lošeg poslovanja, i ulaganja u igrače koji svjesno/nesvjesno propdaju po Evropi, samo zato što ne mogu dobiti priliku u klubu koji, kako se čini, kupuju ne da bi se pojačali – nego da bi oslabili protivničke klubove.

Možda ste mogli pretpostaviti, priča je o Martin Ødegaardu, norveškom wunderkindu koji kao posuđen igrač grije klupu osrednje holandske ekipe Heerenveena.

U svom klubu Strømsgodsetu pružao je sjajne partije – zbog čega je privukao interes brojnih velikih klubova. Real i Barcelona su, ako se sjećate – prvi stali u red, a u trci je pobijedio Real, koji ga je akvizirao za tri miliona eura, uz predviđeni rast do 8.5 miliona eura samo u prvoj godini ugovora.

Detalji njegovog ugovora nikada nisu obznanjeni – ali ono što se provjereno zna jeste da je najplaćeniji igrač ispod 18 godina u svijetu.

Igrao je Ødegaard za B tim Real Madrida, ukupno 60 utakmica – uz pet postignutih golova. Zidane ga je 2015. godine unaprijedio u prvi tim, za koji je odigrao samo jednu utakmicu zvanično, uz niz ‘nebitnih’ prijateljskih i revijalnih mečeva.

Odluka tima je bila jasna – poslati igrača na posudbu, a Heerenveen se učinio kao dobra ideja. Ødegaard je luksuzno pojačanje za tim u kojem nema mjesta za njega.

Do sada je odigrao samo devet mečeva, bez senzacionalnog učinka, a u posljednje tri utakmice – odigrao je samo četiri minute za Tulipane iz Holandije. Ovaj igrač u Norveškoj je i dalje hvaljen, u Holandiji je na marginama, dok se Real Madrid ismijava zbog poteza koji niko od fudbalskih eksperata ne može da shvati.

Za igrača koji je rođen 1998. godine, i koji ima tek 18 godina – rano je govoriti kao o propalom talentu. Međutim, ono što je mladim igračima bitno jes u utakmice u nogama. Norvežanin to nema, a bez te kapitalne stvari – nema eksplozije talenta, i nema modusa za opravdavanje statsa wunderkinda – kakav mu je dodijeljen 2015. godine kada je isplivao na svjetsku pozornicu.

Obrat koji se može očekivati je sljedeći: Martin Ødegaard je veliki navijač Liverpoola, i tim sa Anfielda opisuje kao “tim snova”. Da li će ga Klopp kupiti i spasiti karijeru – vidjet ćemo. U svakom slučaju, za sada, izuzev u par ‘izolovanih incidenata’, nije pokazao ništa kako bi opravdao titulu koju mu je dao ugledni Time Magazine, kada ga je proglasio jednim od 30 najutjecajnijih tinejdžera u svijetu 2015. godine.

Vjerovatno i on zna da se od YouTube kompilacija ne pravi karijera, te da je potrebno opravdati miliona uložene u tinejdžera – koji će (možda) postati veliki fudbaler.

Comments

comments